ME/CVS: doelen stellen en pacing

Om beter te worden volgen hier nog een aantal suggesties, die gebaseerd zijn op ervaringen van duizenden mensen met ME/CVS. Hieronder staan een aantal basisregels: 
1. Er zijn een aantal klachten bij ME/CVS waar je medicatie voor kunt gebruiken. Dit zijn onder andere pijnklachten, slaapproblemen, depressiviteit en maagklachten. Wanneer medicatie nodig is wordt de huisarts ingeschakeld.
2. Vergeet niet: ‘Pacing’ is het belangrijkste, dat lees je in het artikel op de website. Het is de grootste valkuil voor patienetn met ME/CVS
3. Stress en spanningen moeten minder worden.
4. Zoek steun bij andere mensen met ME/CVS. De informatie, inspiratie en steun van anderen kan voor een deel het isolement doorbreken.
5  Wees geduldig. Verbetering van de huidige situatie is mogelijk. Die verbetering komt geleidelijk. Aan de ene kant is het accepteren wat er nu is met de overtuiging dat er aan de andere kant verbetering komt.

Ook te doen:  STEL DOELEN

Een doel voor ogen hebben is een ‘techniek’ om met kleine realistische stappen dat einddoel te bereiken. Het zal hoop en goede bedoelingen omzetten in concrete plannen. Er zijn drie stappen nodig om een goed plan te maken. Maak een plan voor een korte termijn, voer het plan uit en evalueer het resultaat.

Ook te doen : HOU EEN DAGBOEK BIJ

Neem een paar minuten per dag de tijd om een soort ‘dagboek’ bij te houden. Het kan helpen om verbindingen te vinden tussen je klachten en de dagelijkse dingen.
Bij ME/CVS wisselt de ernst van de klachten van dag tot dag. Die schommelingen dragen bij aan het gevoel van frustratie en hulpeloosheid. Je klachten en de ernst ervan opschrijven is een manier om in te zien wat je ziek gevoel en vermoeidheid slechter maakt en wat het beter maakt. Het laat ook zien welke activiteiten een effect hebben op je klachten. Je gaat patronen herkennen. Je gaat met de werkelijkheid geconfronteerd worden. Het is daarentegen wel een belangrijke bron voor je motivatie, inspiratie en planning.