Behandelplan bij Chronische vermoeidheid

1. OSTEOPATHIE
De osteopathie-technieken die ontwikkeld zijn door Dr. Perrin en verder uitgewerkt in de Rodrigus methodiek, vinden hun basis in de standaard behandelingstechnieken die gebruikt worden door regulier opgeleide osteopaten. De manuele behandeling van elke ME/CVS patiënt verloopt in een aantal verschillende stappen. Technieken moeten worden aangepast aan de klinische toestand, de conditie van de patiënt en de toleranties van diens lichaam. Het is onmogelijk om bij elke patiënt met ME/CVS in elke behandeling álle technieken te gebruiken. Het is raadzaam de toleranties van de patiënt niet te overschrijden, en het energieniveau van de patiënt het tempo van de behandeling te laten bepalen.

2. DOE HET ZELF - LYMFEMASSAGE
Aan een patiënt met ME/CVS wordt aangeleerd om elke dag, slechts één moment per dag, een routine in te bouwen van het uitvoeren van een ‘zelf-massage’, teneinde de lymfedrainage van het hoofd en van de thorax weer te stimuleren om zijn normale afvoerweg te gebruiken. 
Het aanleren is vrij eenvoudig ! Het omvat het vrijmaken van de neus, aangezicht- en hoofdmassage, lymfedrainage hals lymfevaten, massage van het borstklierweefsel ( alle klierweefsel bij mannen en vrouwen) en rugmassage, met hulp van een ouder of partner.

     

3. DOE HET ZELF  - EXTRA

Enkele basisregels:

 • Er zijn een aantal klachten bij ME/CVS waar je medicatie voor kunt gebruiken. Dit zijn onder andere pijnklachten, slaapproblemen, depressiviteit en maagklachten. Wanneer medicatie nodig is wordt de huisarts ingeschakeld
 • Vergeet niet: ‘Pacing’ is het belangrijkste !
 • Stress en spanningen moeten minder worden.
 • Zoek steun bij andere mensen met ME/CVS. 
 • Wees geduldig. Stel doelen op korte termijn!
  Verbetering van de huidige situatie is mogelijk. Die verbetering komt geleidelijk. Aan de ene kant is het accepteren wat er nu is, met de overtuiging dat er aan de andere kant verbetering komt.

4. DOE HET ZELF - MET HULP VAN OSTEOPAAT cq LEEFSTIJLCOACH of VOEDINGSCONSULENT

Er zijn nog een aantal zaken belangrijk in de weg naar de verbetering van de kwaliteit van leven, en het herstel. Dit is het inzetten van voedingssupplementen waar nodig en de drang naar suikers ( normale reactie van een vermoeid lichaam) leren verminderen.

 1. De aanvulling en het optimaliseren van de energiefabriekjes, de mitochondrieën.
 2. De stresstoestanden moeten in intensiteit naar beneden en zo mogelijk verdwijnen.
 3. Het darmslijmvlies moet optimaal gaan functioneren.
 4. Verander je eetpatroon: beperking van koolhydraten is een must !