Vijf kenmerken zijn altijd aanwezig bij ME/CVS

Wat er ook gepubliceerd wordt over ME/CVS, er zijn vijf kenmerken die altijd aanwezig zijn !

  • Kenmerk 1. Post-exertionele malaise (PEM; inspanningsintolerantie).

Alle patiënten met ME/CVS vertonen een unieke, uniform reactie op een stressvolle gebeurtenis en/of inspanning: een abnormale vermoeidheid en verergering van symptomen, die langer dan 12 uur aanhouden. Deze klinische verslechtering kan enkele dagen aanhouden. De drempel van de inspanning, die de klachten uitlokken, is per patiënt verschillend. De PEM kan worden veroorzaakt door een fysieke inspanning, maar ook door een cognitieve of mentale oefening zonder spierinspanning.

  • Kenmerk 2. Centrale en perifere symptomen zijn altijd aan elkaar gekoppeld.

Mentale vermoeidheid en spiervermoeidheid zijn altijd gelijktijdig aanwezig. Hoe meer een

de patiënt lijdt aan cognitieve en stemmingsstoornissen, hoe minder zijn of haar spieren werken. Meer iemand centraal vermoeid is, hoe langzamer hij of zij loopt. Bij een centrale sensorische disfunctie ( overgevoelig voor geluid, licht) gaat samen met een verminderde inspanningscapaciteit, minder functioneel zijn. Dus proberen iemand te laten bewegen zonder in te zetten op hersenprocessen gaat nooit lukken.

  • Kenmerk 3. ME/CVS kan onderhouden worden door skelet afwijkingen

Bij de meeste ME/CVS patiënten zijn er afwijkingen(bewegingsbeperkingen) ter hoogte van de thoracale wervelkolom wat een negatieve impact heeft op het functioneren van het autonoom zenuwstelsel. Ook bekend zijn afwijkingen in de cervicale wervels. Soms een blokkade, soms eerder laxiteit van gewrichten.

  • Kenmerk 4: bij ME/CVS zijn er duidelijk klinische afwijkingen

Er zijn duidelijk structurele afwijkingen aan de thoracale wervelkolom, opgezette lymfevaten met een pijnlijk gebied net voor de linker oksel. Er is een irritatie te voelen ter hoogte van de plexus solaris (zonnevlechtknoop) en bij palpatie is er een duidelijk vertraagd ritme craniosacraal.
Lees meer : website Rodrigus methodiek

  • Kenmerk 5 : pathologie kenmerken

Hoewel er veel pathologische kenmerken zijn geïdentificeerd bij ME/CVS-patiënten, zijn er maar een paar die consistent worden gevonden in alle patienten. Die zijn : een immuunsysteem wat altijd “aan” staat met een laaggradige ontstekingstoestand en neuroinflammatie, een autonoom zenuwsysteem waar geen evenwicht meer is met dominantie van de orthosympaticus. Als gevolg van deze kenmerken is er een cerebrale hypoperfusie.

 

Publicatie: 23/05/2023Terug naar nieuwsoverzicht