Long-Covid en ME/CVS zelfde klachten

Kort na het uitbreken van de COVID-19-pandemie begin 2020 werd duidelijk dat het herstel van een SARS-CoV-2 een ander verloop had dan ontstekingen als gevolg van andere coronavirussen. Sommige patiënten bleven maanden onwel nadat ze waren ‘hersteld’ van de acute infectie en kwamen niet meer naar hun normale niveau van gezondheid. Zo is, vooral door druk vanuit de patiënten, de groep van ‘long Covid’ ontstaan.
Alle patiënten bleven klagen van  vermoeidheid, cognitieve problemen, hoofdpijn, verstoorde slaap, spierpijn en gewrichtspijnen, post-exertionele malaise (PEM), orthostatische intolerantie (POTS), hartritmestoornissen en maag-darmklachten. Deze problemen hadden allemaal een grote invloed op hun vermogen om te functioneren thuis en op het werk.

Long- Covid mag beschouwd worden als en ziekte en heeft verschillende namen gekregen, waaronder postacute SARSCoV-2-gevolgen (PASC), post-COVID-19-aandoening (PCC), post-acute COVID-19-syndroom (PACS).De WHO heeft in 2021 al een definitie gegeven waarbij symptomen minstens twee maanden aanhouden zonder verklaring.

Algemeen mag je stellen dat long-covid is:
- weefselschade in verschillende organen, zoals longen, hersenen, hart, nieren, maag-darm
- symptomen kunnen het begin zijn van ernstige ziekten, zoals diabetes, cardiovasculaire en long problemen.
- Long -Covid geeft clusters van aanhoudende symptomen, die elkaar vaak overlappen, en die kunnen fluctueren en die interfereren met de mogelijkheid om thuis of op het werk optimaal te functioneren en die niet verklaard worden door een orgaan-letsel.

De symptomen gerapporteerd door mensen met  ME/CVS en als Long COVID zijn onderzocht in een meta-analyse uit 2021. CVS patiënten zijn ook niet in staat om adequaat te functioneren thuis of op het werk. Hun klachten bestaan zes maand en gaan samen met vermoeidheid, die niet opgelost wordt door rusten. Het hoofdsymptoom PEM alsook slaapproblemen werden ook gevonden bij long-covid patiënten. De cognitieve problemen, zoals problemen met denken, verergerd door inspanning of stress alsook de orthostatische intolerantie ( klachten bij rechtop komen) komen ook voor in beide aandoeningen.

De onderliggende pathofysiologie is nog steeds niet helemaal uitgeklaard. Naast de directe weefselschade is long-covid en ME/CVS een ontregeling van verschillende lichaamssystemen. Denk hierbij aan het immuunsysteem in een pro-inflammatoire toestand, disfunctionele mitochondria, stoornis in de hypothalamus en de bijnier, ontregelde microbiota en neuroinflammatie.

Gezien de overlap tussen ME/CVS en long-Covid is het hoog tijd dat er meer holistisch gedacht wordt zowel naar preventie van toekomstige nieuwe gevallen als naar behandeling.

Long Covid ME/CVS Long Covid ME/CVS

Publicatie: 12/09/2023Terug naar nieuwsoverzicht