Als je leest over darmgezondheid gaat het meestal over de bacteriën in je darm (microbioom) en voeding. Er is nu voldoende onderzoek dat aantoont dat je darmmicroben ook met je genen 'praten'. Ze veranderen je DNA niet, maar ze kunnen wel beïnvloeden hoe je genen aan- of uitgezet worden. Dit proces heet epigenetica. En omgekeerd kunnen genen zo ingesteld worden dat ze bepalen welke microben op dat moment voor jou het meest geschikt zijn. Het is dus een tweerichtingsweg.
Zie het DNA in de kernen van de cel als een kookboek. Epigenetica is als plakbriefjes op recepten: maak er meer van; zet deze uit; of bewaar deze voor later.
Epigenetische 'labels' veranderen het DNA zelf niet, maar bepalen welke genen actief zijn. Voeding, slaap, stress, gifstoffen en dus darmmicroben, kunnen allemaal deze plakbriefjes toevoegen of verwijderen.
Het is niet één kant op. De epigenetische instellingen van je lichaam veranderen ook wat er in je darmen gebeurt. Ze reguleren slijm en antimicrobiële eiwitten die bepalen welke bacteriën dicht bij de darmwand kunnen leven. Ze passen de voedingsvoorraad aan die bepaalde microben helpt groeien.
Nieuwe manieren om de darm te genezen ? In plaats van alleen probiotica toe te voegen, kunnen toekomstige behandelingen zich richten op het beinvloeden van de darmomgeving door middel van voeding en veilige stoffen die de genactiviteit stimuleren. Dit legt uit waarom probiotica voor sommigen werken en voor anderen niet. Ieders epigenetische 'plakbriefjes' zijn immers anders. De toekomst zou kunnen zijn dat je die epigenetische kenmerken kan meten.
Eet meer planten en vezels — Streef naar een regenboog van verschillende plantaardige voedingsmiddelen en zeker niet-verteerbare koolhydraten per week. Dit is de ideale voeding voor de microben om korteketenvetzuren zoals butyraat aan te maken.
Ondersteun methylering met voedingsstoffen — Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur, B-vitamines en choline (groene bladgroenten, bonen, eieren, vis) hebben invloed op de fine-tuning van de DNA-methylering.
Verminder ontstekingen — Beperk bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en stress. Geef prioriteit aan slaap en beweging om de immuunsysteem e je cellen in conditie te houden.
Referenties
Thaiss, C. A., & Elinav, E. (2024). Unraveling host regulation of gut microbiota through the epigenome. Trends in Microbiology, 32(11), 857–869. https://doi.org/10.1016/j.tim.2024.07.006
Donohoe, D. R., Smith, P. M., & Bultman, S. J. (2024). Short-chain fatty acid metabolites propionate and butyrate are unique acyl-lysine histone marks. Nature Metabolism, 6(8), 1021–1032. https://doi.org/10.1038/s42255-024-01080-8
Bultman, S. J., & Cui, X. (2024). Short-chain fatty acids and cancer: Mechanistic insights and therapeutic opportunities. Trends in Cancer, 10(6), 452–465. https://doi.org/10.1016/j.trecan.2024.05.004
Sinha, R., et al. (2024). Linking the gut microbiome to host DNA methylation: Insights from two population-based cohorts. BMC Genomics, 25(1), 456. https://doi.org/10.1186/s12864-024-10674-1
Cheng, Y., & Li, J. (2024). Extracellular vesicles as modifiers of epigenomic profiles. Trends in Genetics, 40(10), 789–802. https://doi.org/10.1016/j.tig.2024.07.005
Liu, Z., Zhang, X., & Wang, Y. (2025). Gastrointestinal microbiota and inflammasomes interplay in health and disease. Gut, 74(2), 210–220. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2025-334938
Publicatie: 17/10/2025Terug naar nieuwsoverzicht