ME/CVS en buikklachten

De eerste lijn van verdediging in een lichaam zijn de slijmvliezen, de mucosa. Deze dunne weefsellagen bedekken de binnenwanden van de lichaamsholten zoals de huid, het maag- en darmkanaal en de luchtwegen. Daar is het direct contact en de uitwisselingen met de buitenwereld. Dit slijmvlies vormt normaal een barrière tegen vreemde stoffen uit de voeding of de buitenwereld.  De taak van een slijmvlies barrière in de darm is simpel: wat goed (voeding b.v.) is mag naar binnen, en wat kwaad kan doen aan het lichaam (bacterie, virus, vreemde metabolieten, en andere) moet buiten blijven. Om snel te kunnen ingrijpen wanneer er toch iets abnormaals doorheen de mucosa heen geraakt, bevindt 60% van het verdedigingsleger (het immuunsysteem) zich net onder het darmslijmvlies.
Die slijmvlies-barrière moet intact zijn om optimaal te kunnen functioneren. De barrières hebben meerdere onderdelen om deze integriteit intact te houden. Er zit een mucus laag (slijmvlies) bovenop om vreemde stoffen vast te kleven. De epitheel laag (de echte mucosa) onder het slijmvlies is bedoeld om een totaal sluitende laag te zijn. Daarom zijn de cellen onderling verbonden door de zogenaamde ‘tight-junctions’.  Deze ‘tight-junctions’ laten water en kleinere stofjes van onze voeding door de barrière. De cellen van het epitheel zelf hebben op hun wand, aan de kant van de lumenholte van de darm, kleine haartjes, de microvilli. Hier worden de grotere deeltjes van de voeding vanuit de darm opgenomen in de cel. Alles wat doorheen de darmwand is opgenomen, wordt doorgestuurd naar de bloedbaan en gaat voor verdere metabolisatie via de lever naar het lichaam.
Door de disfuncties van de ‘tight-junctions’ dringen lichaamsvreemde stoffen, toxines, vreemde bacteriën, virussen, schimmels, gisten en allerlei zuren het lichaam binnen. Het immuunsysteem, dat in de darm uitgebreid aanwezig is onder de epitheel laag, reageert bovenmatig. Ook in de rest van het lichaam wordt het immuunsysteem hierdoor actief. Het gevolg is dat overmatig veel energie naar de verdediging stroomt, en er onvoldoende energie ingezet kan worden voor het functioneren van andere systemen. Ontstekingen in de darm veroorzaken schade aan de darmwand. Dit  wordt ‘hyperpermeabele darm’ of ‘leaky gut syndrome’ genoemd, vertaald als ‘lekkende darm’.

Lekkende darm Leaky gut osteopathie

Veel darmklachten en buikpijnen bij Chronische Vermoeidheid Syndroom !

Er zeer veel oorzaken voor de darmklachten. Overmatig gebruik van antibiotica, ontstekingsremmers of andere medicijnen (maagzuur remmers) kan een oorzaak zijn van verklevingen en/of bewegingsverliezen ter hoogte van de darmen. Een bepaald voedingspatroon of het veelvuldig gebruik van suikerhoudende producten kan problemen ter hoogte van de darmen veroorzaken en vervolgens aanleiding geven tot chronische buikpijnklachten. Ook voedingsintolerantie, mogelijk veroorzaakt door een chronisch laag gradig onstoken lekkende darm kan een rol spelen bij darmklachten.
De hoofdklacht is buikpijn. Deze gaat vaak samen met een veranderde ontlasting (dun of hard) en met problemen rond de frequentie hiervan. Daarnaast zijn er vaak klachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel, maar ook hoofdpijn en nog meer vermoeidheid. Naast de chronische onstekingen veroorzaakt door chronische stress situaties, worden een groot deel van deze klachten veroorzaakt door SIBO.Onlangs zijn onderzoekers gaan erkennen dat er nog een spijsverteringsstoornis veelvuldig voorkomt: SIBO. SIBO staat voor “Small Intestinal Bacterial Overgrowth” ofwel bacteriële overgroei in de dunne darm.

De bacteriële overgroei in de dunne darm is een gevolg van een stoornis in  het “Migrating Motor Complex” (MMC). De MMC is een kleine peristaltiek golf in het gladde spierweefsel van de  maag en dunne darmen, die in actie komt tussen de maaltijden in. De MMC is de huishoudster van de darm; de hoofdfunctie is de dunne darm vrij maken van onverteerde voedselresten, achtergebleven secreties en celresten, wanneer er niet gegeten wordt. Als de MMC functie slecht is, dan ontstaat er SIBO. De werking van het MMC wordt gecontroleerd door het gastro-intestinaal hormoon Motilin en door de N.Vagus van het parasympatische autonoom zenuwsysteem als onderdeel van de “Brain-Gut-axis”. En net die Vagus zenuw zit in de moeilijkheden bij ME/CVS. Chronische onstekingsprocessen in de darm beschadigen bovendien ook de zenuwuiteinden verantwoordelijk voor de MMC. Deze ontstekingen verstoren niet alleen de werking van de darm, maar creëren ook ontstekingen in de hersenen. Wanneer die ontstekingen in de darm beginnen, dan worden er cytokines vrijgegeven die de gehele immuniteit ( de weerstand) in actie latenkomen. De hersenen krijgen de cytokines berichten van de darm en dit activeert de microglia cellen ( de verdedigingscellen) van het hersenweefsel. Dit geeft nog meer verstoring van de functie van de Vagus zenuw.

Bij de behandeling zal naast de osteopathie om de drainage van het lymfesysteem te bevorderen, ook veel aandacht gegeven worden aan het maag/darmsysteem.
Behandelopties zijn:
- Inzetten van Probiotica: Darmbacteria, en voornamelijk Bifidusbacterie en Lactobacillus acidophilus in de dikke darm versterken de MMC activiteit, terwijl E.Coli en Micrococcus de activiteit van MMC afzwakken. Darmbacteriën versterken kan door het gebruik van probiotica als supplement.
- Laag -gradige ontstekingen in de wand van de darm moeten hersteld worden door  L-Glutamine. Vrijwel alle cellen in het lichaam als er genoeg energie voor handen is kunnen Glutamine aanmaken. Het is een stof, die betrokken is bij veel stofwisselingsprocessen. Het is een stof die slijmvliezen laat herstellen. Glutamine komt voor in de hersenvloeistof en is de bouwstof voor neurotransmittors zoals GABA. En GABA zelf heeft invloed op stress-vermindering, ontspanning, betere geheugenfunctie. Wanneer echter het lichaam veel te maken heeft met ontstekingen, dan geraakt de voorraad L-Glutamine snel op. Glutaminezuur zit vooral in eiwitrijke voeding zoals eieren, kip, melk, kwark, kaas maar ook in tarwe, rijst en maïs en kool. Suppletie van glutamine kan eventuele tekorten aanvullen.
- Behandeling van de nervus Vagus door osteopathie.
- De osteopathie technieken gericht op het verbeteren van de algehele veneuze/lymfedrainage van de schedel helpen hierbij. Supplementen als ondersteuning kunnen zijn: omega – 3 en curcuma.
- Stress reductie en verbetering van de Hypofyse-Hypothalamus- Bijnier as.