Post - Exertionele Malaise (PEM)

Het probleem met ME/CVS  is dat het zo absurd is dat elke inspanning (fysiek en mentaal) patiënten werkelijk kan doen verslechteren. Hoe kan het dat inspanningen zo slecht zijn voor CVS-patiënten, maar zo goed voor bijna elke andere ernstige ziekte?

Studies tonen aan dat CVS-patiënten hebben een verminderde zuurstofinname en een lagere anaerobe drempel hebben tijdens inspanningstesten en een verminderd vermogen hebben om hun zuurstofinname te verhogen tijdens inspanning. Dit is waarom ME/CVS-patiënten zelfs na een lichte inspanning kunnen instorten. Er is dus geen sprake van bewegingsangst, deconditionering of ‘ziekteopvattingen’.

Een inspanning die PEM uitlokt leidt tot een voortdurende immune inflammatoire reacties in een lichaam wat al continu functioneert in een staat van laaggradige ontstekingen. Inspanningsstudies tonen ook aan dat de toegenomen afhankelijkheid van het anaerobe metabolisme bij ME/CVS patiënten leidt tot een toename van afval metabolieten zoals melkzuur hetgeen waarschijnlijk leidt tot een onvermogen om werk vol te houden en tot een afname in activiteit.

Dus: inspanning goed voor bijna elke ziekte...
...maar de wetenschap toont aan dat ME/CVS de uitzondering is.

Samenvatting van nieuwsbericht van https://www.me-cvsvereniging.nl/... 

Publicatie: 10/12/2020Terug naar nieuwsoverzicht