Heel belangrijk tijdens het herstel: PACING

Rust en tempo aanpassen is heel belangrijk voor een ME/CVS patiënt. Pacing is het alternatief om de herhaalde valkuil van ‘te veel doen en dan stukgaan’ te vermijden. Dit is de vicieuze cirkel waar elke ME/CVS patiënt in zit. Als er een goede dag is met weinig klachten dan worden de activiteiten en het ‘bezig zijn’ meestal opgeschroefd. Gevolg is een toename van de klachten en verplichte langere rustperiode. Gedwongen meer rusten betekent voorlopig geen activiteiten en frustratie als gevolg. Pacing betekent dat je een evenwicht moet vinden tussen actief bezig zijn en rusten voor een specifieke situatie. Pacing betekent ook het aanpassen van activiteiten, zeker bij ziekte of abnormale omstandigheden.

De eerste strategie is het stellen van prioriteiten. Deze ernstige ziekte ME/CVS maakt dat je niet alles kunt doen wat je wil doen. Dus je moet kiezen wat belangrijk is. Maak een overzicht van wat je activiteiten zijn in een week en bedenk hoeveel tijd elke activiteit kost. Het is belangrijk dat je je eigen limieten leert kennen. Rusten, slapen en voeding geven je energie, maar nooit een volle tank. Inspanningen zowel fysiek, mentaal als emotioneel, kosten energie. Een negatieve energiebalans in je lichaam staat gelijk met méér klachten. Het is belangrijk dat je mede door hulp van het dagboek inzicht krijgt in het bepalen waar de grenzen, de limieten zijn.
Alles wat teveel energie kost moet ofwel aangepast worden ofwel uit je lijst van de week gehaald worden. Denk ook eens aan het uitbesteden van taken aan je partner of kinderen en  aan het simpeler maken van een taak of activiteit. Denk ook aan het aanpassen van activiteiten. Twee korte periodes van werk met een pauze ertussen kan meer opbrengen en minder klachten geven dan één lange activiteitenperiode. Wissel tussen verschillende activiteiten. Wissel bijvoorbeeld computer af met boodschappen tussendoor. Kijk ook naar het tijdstip van de dag voor bepaalde activiteiten. Er zijn momenten in een dag waarop je meer energie hebt, maar meestal is de meeste energie beschikbaar in de ochtend. Integreer periodes van rust in je dagelijkse bezigheden. Rust voor iemand met ME/CVS is liggen met je ogen dicht in een rustige ruimte. Lezen en TV kijken zijn activiteiten en kosten energie. De hoeveelheid rust is per persoon verschillend, maar zorg dat het in de planning zit en dat het gebeurt. Regelmatig een rustperiode inbouwen voorkomt terugval van klachten.

Publicatie: 27/08/2020Terug naar nieuwsoverzicht