Op de IACFS/ME ( International Conference on ME/CFS (and long COVID) eind 2022 mocht Yale-immunoloog Akiko Iwasaki de keynote-sessie beginnen. Iwasaki heeft de leiding van de Yale COVID-19 Recovery Study, ontwikkelt diermodellen voor de ziekte en schrijft regelmatig updates over long-COVID-onderzoek aan de American Medical Association.
De titel van haar presentatie was de ‘Immunologie van long-COVID’.
Enkele highlights uit haar presentatie:
Uit een muizenonderzoek is gebleken dat een directe infectie van het centrale zenuwstelsel niet nodig is om aanzienlijke schade te veroorzaken, zelfs niet bij milde COVID. Een infectie of ontsteking in de periferie (het lichaam) is het enige dat nodig is. De beschreven schade aan hersenweefsel is onder andere microglia activatie, neuroinflammatie en schade aan de myelinebedekking van de zenuwaxonen, vooral in de hippocampusregio van het limbisch systeem.
Een nog niet-gepubliceerd onderzoek bij long- Covidpatiënten die al meer dan 400 dagen ziek zijn, bracht talloze immuun afwijkingen aan het licht, waaronder hoge niveaus van monocyten, uitgeputte T-cellen (exhausted T-cells) en de aanwezigheid van dubbel-positieve T-cellen.
Er werden ook hoge niveaus van anti-coronavirus-antilichamen gevonden. Dit geeft aan dat zelfs na al die tijd het immuunsysteem van de patiënten nog steeds reageerde op het virus – hetzij omdat het virus of delen ervan nog steeds aanwezig zijn, hetzij omdat er het immuunsysteem blijft reageren of er sprake is van een auto-immuunreactie.
Bij verassing blijkt dat het immuunsysteem ook nog hoog actief was tegen andere herpesvirussen, zoals EBV en Varicella Zoster.
De factor die de long-COVID-patiënten ECHT onderscheidde van de gezonde controles, was een laag cortisolgehalte in het bloed. Iwasaki noemde de lage cortisolspiegels ‘zeer voorspellend’ en merkte op dat deze bepaling alleen al voldoende is om te bepalen wie long-COVID had en wie niet.
Lage cortisolspiegels blijken ook voorspellend voor de ernst: hoe lager de cortisol, hoe slechter de patiënt was. Omdat ACTH normaal was, gaat het onderzoek nu uit naar Auto-antilichamen die de hypothalamus/hypofyse aanvallen.
De wetenschap rondom lage cortisol en EBV past ook bij ME/CVS. Ook hier zijn een groot aantal publicaties die wijzen op een disregulatie van de hypothalamus-hypofyse -bijnier- as. Helaas is voor deze ziekte te weinig geld om verder onderzoek te doen.
Extra: interessant artikel, the neurobiology of long covid, gepubliceerd door Michelle Monje en Akiko Iwasaki
Publicatie: 28/09/2023Terug naar nieuwsoverzicht